Eclectic style dominates in Royal Selangor’s Autumn 2014 Collection

Royal Selangor’s latest autumn collection draws inspiration from different styles and eras resulting in five elegant ranges for contemporary living.

Chateau

Inspired by the Renaissance, a time of artistic, scientific and financial growth from the 14th to 17th century, Chateau features patterns from classical columns, pilasters and other architectural motifs from the time period. The collection consists of a highball glass, decanters, whiskey tumbler, bottle coasters, champagne flutes, wine goblets and an ice bucket.

Circa

The Circa tableware collection is defined by the clean lines and durable functionality of the 1950s mid-century modern design, which originated from the American interpretation of the International Style and Bauhaus movements. Seamlessly combining Kulim wood and satin pewter accents, Circa comprises a spice mill, wine chiller, salad servers, bowls, bottle coaster and trays.

Miami

The mid-century modern aesthetic is once again highlighted in Miami, a range of retro chic candle stands. The collection features repeated curves which convey a sexy vibe, while bright pewter accents provide an interesting visual contrast. A hurricane lamp, tealight holder and candlesticks complete the Miami collection.

Portable

Portable storage goes high-end in Royal Selangor’s collection of 16GB USB flash drives and 500GB external hard drives. Pairing sleek design with fine pewter detailing, the range is available in three versions- the sunburst, parang and weave. The sunburst features a series of concentric circles, while parang is inspired by parallel diagonal lines found on batik fabric. The weave is derived from the signature mengkuang weave display at Royal Selangor. Both drives are compatible with most operating systems.

Zodiac

The twelve iconic animals of the Chinese zodiac take the spotlight in Royal Selangor’s collection of cufflinks and pendants. According to myths, they were selected from a race called by the Jade Emperor or Buddha and represent a specific year in a 12-year cycle. The intricate design of each animal takes its cue from Chinese paper cutting, a 1,500-year old art form listed on the UNESCO Intangible Cultural Heritage List. Whether for work or play, this collection makes it easy to express one’s individuality.

View the full range of the Autumn 2014 collection at any Royal Selangor retail store, authorised dealer and online at royalselangor.com.

Here’s a special offer especially for emilayusof.com readers! Sign-up and enjoy RM30 e-voucher!

Step by step guide:

  • Signup/register your account at http://www.royalselangor.com/blog/register.
  • It will then lead you to a page where you fill in your info. Then put EVEY in the promotion code box.
  • It will then bring you to user account page. Click e-voucher and activate. There you go, you will get RM30 e-voucher and you can start shopping online.

The e-voucher is applicable to all products and valid for one month from August 18 until October 19, 2014.

Have fun!

 

 

You may also like

91 Comments

  1. salam semua… hehehe…
    lecturer saya pernah kerja dekat Royal Selangor as a designer for quiet a few years lah… and for her master research, dia buat kajian pasal pewter dekat royal selangor… merungkai kisah disebalik setiap design… seronok baca research dia…

          1. boleh try google nama dia.
            Siti Mastura Md Ishak..
            tesis dia ada dengan saya.. hehehe..
            kalau baca thesis lagi detail lagi best…
            kalau jurnal tu dah banyak pecah2..

  2. very elegant! rasa mcm nak beli je flash drive or external hard drive.. tapi, lepas dah tgk kat harga kat website.. oh my >.< ada diskaun pun still rasa mcm tak mampu nak beli :'( setakat key chain jela yg boleh beli kot.. huhu..

      1. tula.. mula2 tau ada diskaun dah teruja nak beli.. sekali pegi website, mcm nak terbeliak mata tgk harga semua brg.. jenuh nak cari mana la brg yg mampu beli >.<

          1. oh, cantik key chain tu 🙂 tapi harga blh tahan.. still, itu jela antara sedikit brg yg mampu dibeli kat royal selangor buat masa ni.. @_@

                    1. hehe.. syuq gear parking ke neutral ni.. tak gerak2 pun.. nanti last minute baru nak drift ke.. suspen dibuatnya..

    1. betul tu.. sblm ni harga promosi utk worskhop.. pastu special discount pulak.. best betul la kak Em! 😀 siapa yg berduit tu, mmg patut grab this chance.. lagipun ada lucky draw utk pembeli sampai akhir tahun.. mana tau bertuah nak menang 😉

      1. tula, berkenan mcm2 sampai rambang mata dibuatnya.. mata bersinar2 tgk design yg tak pernah nampak kat tmpt lain tapi jadi hilang sinar bila tgk harga.. hehe..

        1. takpe… mungkin hari ni tgk harga mcm mahal… mana nak tau, satu hari nanti ada rezeki lebih, boleh la kan dapatkan ni….
          ataupun boleh request dari yg tersyg…

                    1. alahai, saya tak ada satu pun brg royal selangor lagi ni.. kan kesian.. dah terbalik ni.. patut saya yg request pendant kat jaja.. baru betul 😛

    1. biasanya, saya org pertama dpt kad raya.. so, yg lain tu belum dpt lagi kot atau takde masa nak update or terlupa.. hehe.. spekulasi semata-mata 😛

            1. hmm.. tertanya-tanya mana la pegi org lain ni tak muncul2 lagi kat sini terutama Syuq.. dah senyap pulak dia.. merajuk ke saya dgn jane dah potong dia.. huhu.. eh, kad raya saya tak sampai lagi ke jaja?

              1. syuq tangah bermuhasabah kot…
                saya tak tanya lagi adik saya… sekarang saya dah kat selangor bukan kat kg.. haritu tanya belum sampai lagi..

                    1. yela kot.. mungkin syuq tunggu hadiah GA announce, baru pulun komen kot 😉 tinggal 11 hari je lagi ni..

                    2. hehe.. saya kejar setakat lari2 anak je ni.. tak taula kalau esok lusa ada yg nak memecut.. dah tak lama dah nak akhir bulan..

                1. Alhamdulillah, sampai juga kad raya yg terakhir 🙂 aik, kalau baca masa raya haji, isinya dah basi 😛 kena tukar jadi Selamat Hari Raya Aidiladha la baru sesuai..

                    1. amboi, tak penting sangat kot kad kita sampai nak masuk muzium 😛 tapi jgn masuk tong sampah sudah..

                    2. hehe.. muzium mana la yg sudi nak pamer kad kita.. bkn org kenamaan pun.. cukup la buat tatapan jaja sorg.. 😉

  3. eh kak Em.. saya baru perasan.. e-voucher ni valid for one month or two months? sbb kalau ikut tarikh, 2 bulan la patutnya..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *