The Incredible Book Eating Boy warns us not to eat books to be smart

I had this book for many years already. I bought it because I am a fan of Oliver Jeffers and the fact that his picture books are all funny and wonderfully illustrated.

The Incredible Book Eating Boy

The Incredible Book Eating Boy tells a story about Henry who loved books. He loved them so much that he ate them. He started out by eating a single word then he ate the whole sentence until he ate the whole book. The more he ate books, the smarter he became.

ibeb-13-web-1

He loved the new him and thought that he will become the most smartest person on earth if he eats more books. He ate more than three books at a time and that was when everything went wrong. He ate too quickly and became ill. All the information was getting all mixed up as he didn’t take the time to digest. When he speaks, words fell out from his mouth and he became not smart. He went to see doctors and they all told him to quit eating book. He did that and slowly began to read. He felt so good and discovered that he loves reading books.

So…, the moral  of the story is: do not try to find shortcut in order to be the smartest person on earth. We must read books; lots of them.

About the book:

Title: The Incredible Book Eating Boy
Published: 2006
Author: Oliver Jeffers
Illustrator: Oliver Jeffers
Awards: Bisto Merit Awards

Locally, you can get this book from Kinokuniya Book Store at Suria KLCC and you can also buy online from Amazon.

Credit source:  http://www.oliverjeffers.com/picture-books/incredible-book-eating-boy

 

 

You may also like

44 Comments

  1. oh, I love this story <3 At first, I thought how I wish I can simply do that- eat books to become smart 😛 but later on, I realize that there's no short cut to achieve that and reading the books sure is more fun than eating them 😉

    1. i love this story too…
      By OliverJeffers some more make it more interesting (err, actually looking at the illustration is my favourite hahaha)

      1. Masa sekolah dulu memang terkenal la ungkapan rendam buku dan minum air dia kalau nak pandai… Tapi, tak penah buat pun… sebab sayang kat buku.
        Masa unuversiti dulu, memang terpikir kalau betul berkesan, nak juga makan buku / minum air rendaman tu, sebab buku tebal-tebal…. Jenuh nak menghafal terutamanya buku anatomi binatang. hahaha

        1. yela kan.. but I take it as a joke jela.. tak pernah dgr pula ada org betul2 buat rendam buku dan minum air tu.. masa kat uni mmg tak pernah habis baca buku teks yg tebal2.. selalu tawakkal je harap tak masuk dlm soalan mana2 part yg tak sempat dibaca >.<

            1. waa, seriously? o.O jadi, org tu berjaya jadi lebih pandai ke lepas minum air rendaman tu? 😛 kalau berjaya pun, saya tak sanggup nak buat.. >.<

    1. For me, i like reading paper book more than e-book because the light screen easily tired my eyes.
      but then, different people have different preference, right? 🙂

      1. hihi.. suka tayang buku ya.. ok la.. nampak intelligent gitu byk membaca.. saya pun suka tgk rumah byk buku.. rasa mata bersinar2 je tgk byk pilihan buku utk dibaca 🙂

        1. Itu la… dulu letak rak buku kat ruang tamu… tapi duduk kuaters ni, ruang tamu kecil saja, jadi buku letak dalam bilik sahaja 🙂

          1. oh, saya pun ada rak kecil je kat ruang tamu yg tak besar mana.. jadi dpt tayang sikit je buku.. kalau tak, bkn setakat buku nak tayang, poskad pun nak juga bagi semua tgk.. hehe..

            1. haha.. betul tu.
              poskad dan setem… hahaha

              saya kan pernah terpikir nak gantung je poskad saya ni macam kad raya (poskad bukan banyak pun, ada lah sikit-sikit). tapi macam malu pula… hahaha

              1. saya selalu tengok org pamer poskad kat dinding rumah dan hias bukan main kreatif lagi.. tu yg rasa nak buat mcm tu juga.. tapi bila fikirkan kita tinggal rumah sewa je, rasa mcm tak berbaloi pula.. mungkin satu hari nanti bila dah ada rumah sendiri 🙂

                1. Sayang juga la imaisha… bila tayang mcm tu nanti lama-lama lusuh… Saya lebih suka masuk dalam album gambar… pastu letak kat ruang tamu… haha

                  1. itu bergantung kepada cara kita tayang juga.. ada org masukkan dlm frame gambar buat dlm bentuk clock dan mcm2 lagi cara yg menarik. buat masa ni, saya mmg simpan dlm album je dan letak kat rak di ruang tamu 😉

                    1. yela.. ramai org2 kreatif di luar sana buat deco drpd poskad yg mereka dpt..selalu terpegun je dan berharap inspirasi tu nanti dpt buat di rumah sendiri.. of course will preserve my precious postcards and not destroying the front and backside 😉

              1. hihi.. tu la kan Farah.. nanti geng2 ni juga yg excited nak merebut GA.. org lain mesti surrender dgn kecekalan kita nak menang hadiah.. 😉

  2. Dulu waktu study, nk exam the next day mesti this phrase selalu keluar:
    “Kalau blh nk blend buku & lecture note ni, pastu minum”. Hoping blh ingat semua benda. Hahaha..and be smart like henry 🙂

  3. Buku yg sangat menarik. Lukisan pun bg saya lain dr yg lain. Lupa utk beli buku ni. Silap2 dah habis stok sdh. Byk sangat membeli buku2 kanak2 ni mcm mana nak stop 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *