How to cope with sadness in J’attends Mamy

jattendsmamy

 

I fell in love with this book when I saw the cover at the Frankfurt Book Fair 2014. Bought it right away.

It was in French and thanks to online free translation, I managed to understand the story.

The story is beautiful and poetic. A little girl’s granny had left the house but she was told that her granny would be home soon. Waiting for granny to return, the little girl spent her time outdoor talking to the trees, ladybug, dragonfly and many more.

mamy16

 

One day, her father explains that her granny is dead, that she is not coming back. The girl eventually understand that new phase of life begins; life without Granny.

I personally love the illustrations which were done in pencil where some elements were tinted red. The illustrations really complement the story and there was a moment, or two, that I broke to tears.

I am so happy that I bought this precious book.

Publication details:
Format:Β Hardcover
Language: French
ISBN:Β 9782874261404
Published:Β 2011
Pages: 32
Publisher:Β Alice-Jeunesse (Alice Youth Editions)

You may also like

32 Comments

  1. comelnya buku ni.. <3 walaupun penggunaan warna sgt minimum, tapi tetap mampu menarik hati.. gigih betul kak Em translate. nasib baik juga ayatnya pendek2.. πŸ™‚

    1. Kalau buku bergambar, mula-mula kena tengok gambar, bayangkan dulu cerita yang nak disampaikan. Lepas tu bila dah translate, seronoklah nak tau cerita yang sebenar kan.. πŸ˜€

      1. Anak saya tak reti baca lagi (cakap pun tak reti lagi), tapi bila bagi buku ada gambar, mulut dia bising berbunyi… macam tengah baca buku berdasarkan intepretasi dia dari gambar tu… Seronok tengok…

        1. hehe.. comel je.. budak2 lagi pandai berimaginasi.. mesti dia dah reka satu cerita dlm kepala dia berdasarkan gambar2 tu πŸ™‚

        1. Sama lah Jane. Bila K.Em buat review buku yang best, saya selalu tertanya-tanya apa kesudahannya. Macam buku burung yang dulu tu….

                  1. eh, senang jela.. πŸ˜‰ kan kat atas ni blh tekan book reviews yg sebaris dgn home, portfolio, artwork etc.. kat situ blh tgk blk senarai book reviews dulu2..

        1. betul tu.. biasanya buku2 yg terpilih utk kak Em review mmg menarik dan kena dgn jiwa.. rasa macam nak dapatkan juga buku2 tu.. untunglah siapa yg dpt book review di blog ni πŸ™‚

          1. Betul.. K.Em memang selective tentang buku. Sebab tu kalau K.Em yang cadangkan sesuatu buku tu, memang percayalah yang buku tu best πŸ˜€

            1. yela kan.. pandai la kak Em pilih buku.. kalau saya, senang je rambang mata.. semua nak beli pastu find out buku tu tak best.. menyesal pula beli just berpandukan sinopsis padahal isi sebenarnya tak menarik pun..

              1. Kalau penulis2 tertentu, memang saya tak fikir panjang..terus beli ja. Kalau yang lain, saya beli waktu clearance stok ja. Macam kat popular, selalu buat sale. Kadang buku RM8 ja. Dalam banyak2 buku tu, mesti terselit juga yang best. Kena rajin belek lah..

                1. mmg ada penulis2 yg saya minat dan tak pernah menyesal kalau beli.. tak baca sinopsis pun takpe sebab dah pasti cerita menepati cita rasa πŸ˜€ oh, popular pun ada buat clearance stock ke? mcm tak perasan pulak.. selalu org borong buku time big bad wolf je πŸ˜‰

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *