Gaya Travel 9.3 cover illustration

Here’s what I came up with for the latest issue. The theme is culture and nature.

I did a color quiz (just for fun) and the result said I am a yellow person. I seldom put yellow (I do have some with yellow) in my artworks but will definitely use it for future artworks.

gt93

According to colormatters.com, yellow is the color of happiness, and optimism, of enlightenment and creativity, sunshine and spring.

Yellow is the most luminous of all the colors of the spectrum. It’s the color that captures our attention more than any other color.

In the natural world, yellow is the color of sunflowers and daffodils, egg yolks and lemons, canaries and bees. In our contemporary human-made world, yellow is the color of Sponge Bob, the Tour de France winner’s jersey, happy faces, post its, and signs that alert us to danger or caution.

Ref: http://www.colormatters.com/yellow

You may also like

40 Comments

      1. Yup, byk baju warna kuning x kira la baju raya ke baju pakai kat rmh ke 😛 tapi masa kecik lg teruk. nk warna kuning je semua barang. Skrg, dah pelbagai warna walaupun warna kuning tetap diutamakan 😀

  1. bila kak em sebut pasal color quiz, terus saya google kat internet..
    try 2 jenis kuiz
    1 dapat hijau 1 lagi dapat pink… hehehe… jauh panggang dari api

    1. saya buat kuiz smpai 2 kali. First, dpt biru. Second, dpt kuning. I’m choosing the right colours as my favourites. Hehe ^.^

      1. Sempat lagi google ni.. 😀

        Antara personaliti biru ialah:

        Rasa bahagia apabila dapat membantu orang. Sukar untuk melupakan kenalan yang baik / akrab. Keikhlasan berkawan akan ditunjukkan melalui pemberian cenderamata / hadiah kepada orang lain.

            1. Heheheh… kelakar la Imaisha ni. Kitorang tukar-tukar cenderahati… Jaja bagi hadiah buku nota kecil dan poskad dari Jepun. Saya hadiahkan pensil dan poskad campur-campur… Jom lah! Best tau tukar-tukar cenderahati. Sekarang tak ada yang baru. Dah ada nanti saya hadiahkan untuk Hazura, Imaisha dan Jane … (^_^)

              *** Jaja pun tengah habis stok poskad tu 😀

              1. Aik, bila masa saya buat lawak? haha.. ok, nanti kalau saya pi melancong mana2, I will reserve some souvenirs for you girls 😉 cuma x tau lg la bila baru dpt pegi melancong..

                    1. dpt magnet dan keychain drpd jane & syuq tahun ni.. mmg marvelous! 😀 sorry kwn2 saya tak cuti2 Malaysia mahupun luar negara lagi >.< insyaAllah thn depan ya 😉

  2. i admire the way you present only the primary colours in this artwork. it shows competency between the illustration and tones of the colour. nice nice nice. i like that shadow puppet of course!

    1. hmm.. komen org pro.. kita yg tak belajar seni ni tak boleh nak bagi komen kritis lagi kreatif mcm ni.. huhu.. but that shadow puppet sure is a unique one 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *